Skip navigation

20120521-093838.jpg

You can see the boxes which will form the rib and trough arrangement of the concrete slab. All corners are mitred for the best joint- we hope!

20120521-093316.jpg

The temporary supports carrying the timber formwork which will create the concrete sofit is being erected. The formwork is being built now also, very neatly. Click on any of these images to make them larger. You can see the formwork for a staircase being built in the foreground.

20120509-095912.jpg

20120502-175848.jpg

Budget review today… And VE on M&E. I think it got off lightly! Basement slab poured.

20120501-122851.jpg

Pouring the lower ground floor slab today

20120427-214237.jpg

Meetings today with pre-cast concrete fixings specialist, pre-cast manufacturer and bricklayer

The facade design development models were in an exhibition in the RIBA of emerging London architects. Now back in the office and being mounted on the wall in time for our opening party!

20120425-174837.jpg

The Precast mock up panel being tested with 2 different mortar colours and the FLB bricks. This will be used for planning condition discharge. 1:1 mock ups are v useful.Image

Getting ready for basement slab pourImage

Ground beams being installed in site

20120411-115623.jpg

Action list sketched out after dinner with a mind full of actions on the project.

DTM today. Reviewed programme in the canteen with shepherds pie then discussed the procurement of the facade, fixing and pre-cast manufacture. We then reviewed the C1 frame drawings with EW and discussed the window fixing details.

20120218-215328.jpg

20120203-190422.jpg

6 hour site meeting today. Understanding contract and running through DMA action list and programme.

Taking enough time to make sure everyone understands the PPC 2000 contract and the implications for the design team, especially related to the naming and issuing of the information for construction.

Amazing to be having site meetings after 2 years of working on the project.

Kick off meeting today with piling and concrete frame and groundworks contractors, Modebest.

20120131-144924.jpg

20120130-170620.jpg

Work starts on site with demolition of existing building.

Formal planning permission and conservation area consent have now been received after a green light was given to the scheme by the Camberwell Community Council on 08.09.11. The design teams and the construction managers are now submitting some further details which require sign-off from Southwark Council before works on site can begin in earnest.

A half-day tour to investigate some different acoustic environments and some recent exposed pre-cast, in-situ and hybrid concrete frames around central london with environmental engineers Skelly and Couch and structural engineers Elliot Wood.

A full planning application has been submitted to the London Borough of Southwark for the development of a new mental health learning centre on the site of the existing Southwark Training centre.

The statutory expiry date for determination of the application is 23/08/2011. The statutory consultation period expires on 10/07/2011 although representations are usually considered until the decision date. The target decision date is 16/08/2011.

The proposed scheme is approximately 1,500m2 over three/four stories and provides a range of learning, event and communal spaces. The design draws upon the site’s rich context within a Conservation Area whilst pursuing a contemporary ideology. The scheme also responds to the aspirations of a masterplan framework for the whole Maudsley Campus by creating a gateway for a future ‘avenue’ running from Grove Lane to Denmark Hill.
The design process has been informed by a lengthy and detailed consultation process involving both SLaM and external representatives from the community and Local Authority.

Click here to download the Design and Access Statement in full
Click here to download the Design and Access Statement Appendix
Click here to download the proposal drawings

Click here for Southwark Planning website, for further info and key dates
Animation by Forbes Massie


View from Grove Lane


View from Grove Lane


View from SLaM Campus

Internal view of Foyer and staircase

Internal view of ground floor break-out spaces

View of lower ground function space

Internal view of first floor event space

View of second floor rooms looking out onto terrace

View of roof light and top of void

Three exhibition events were held over two days to allow SLaM staff,stakeholders and the local community to view proposals for theredevelopment of the Southwark Training Centre on the Maudsley campus.Approximately 75 people viewed the proposals, around 50 of who were staffmembers and the remainder local residents and community stakeholders.The overwhelming feedback was positive about both the demolition of theexisting building and its proposed replacement.

Interior Visual

The team are to present a series of presentation boards to various groups of both local councillors and SLaM staff at the Maudsley campus. The idea is that this will provide an opportunity for interested parties to pass on their thoughts and ideas about the project. It will also be open to the general public. A permanent exhibition will be set up in the canteen for staff to view the proposals who will not be able to attend.


Download exhibition boards here

The team presented the scheme as it stands to the Community Council. Community Councils are part of the Council’s decision making process and are a focal point for discussion on local matters. Local Councillors elected to represent the area sit on the community councils and take decisions relating to key areas such as Traffic management, Community safety, Planning applications, Environmental improvements and appointment of primary school governors.

Community Council meetings are also a forum for consultation with local people and provide an opportunity for residents to influence how council services are delivered. It gives the decision making back to the citizens who decide which neighbourhood changes will be made through the Cleaner greener safer scheme.

There were positive responses to the scheme from several members of the audience and the team will present the schem again to the planning sub-committee once the scheme is submitted to Southwark for planning.

The team presented the latest work done on the scheme to the committee and the latest model in the main board room:

1. The current New Learning Centre proposals (just submitted to Southwark for a pre-application submission) were well received by the CFC who’s reaction was positive and supportive.
2. Kumar Jacob (chair, CFC) explained that the plans were being shown to demonstrate the flexibility of the building to ensure ultimate viability of the project.
4. Madeliene Long (chair, SLaM FT) commented that she thought that the proposals were looking really exciting.

The team were invited to present the scheme to the Camberwell Society Planning Sub-Committee.

‘The Camberwell Society was formed in 1970 and is the recognised amenity society for those living, working or interested in Camberwell. The Society’s objectives, as defined by our constitution, are: to stimulate public interest in Camberwell, to promote high standards of planning and architecture in Camberwell, and to secure the preservation, protection, development and improvement of features of historic or public interest in Camberwell.’ (From Camberwell Society website).

The meeting was held in one of the georgian houses referenced in the context study. There were several architects amongst the members present, who seemed interested and positive about the contemporary but contextual approach our scheme and expressed an interest in reviewing it again when planning is submitted.

A suite of 4 documents were produced which in total form the pre-application submission for the project to the London Borough of Southwark. They are as follows;

1. The Project. Documents the project as a whole, the brief and outlines some of the relevant planning considerations.
2. Context, Maudsley Hospital campus and project site study.
3. Pre-application site strategy, design concepts and detail development.
4. Pre-application drawings and visuals.

The documents are written in accordance with the CABE guidlines for Design and Access Statements and follow the process undertaken by the design team over a 14 month period. This process, in line with CABE’s recommendations, is iterative, sequential and reflective of research and findings gathered.

1. The Project
2. Site and Context Study
3. Design Concepts and Detail Design Development
4 Drawings and Visuals

Today the first formal design team meeting was held. They will be held from now on every 2 weeks on Friday afternoons. The team included the recently appointed structural engineers, Elliott Wood and environmental engineers Skelly and Couch. Duggan Morris Architects, Skelly and Couch and Elliot Wood have been collaborating on projects since working together on a winning competition scheme to design an observatory for the Mersey Basin Campaign in 2008. The process forged a fruitful working relationship which has since developed a number of interesting projects. We were also joined by MLM who will be the BREEAM assessor for the project and we completed the initial project assessment.

A presentation was made today to Paul Mitchel and Kumar Jacob of the evolving design of the building. It was well received and the ‘split section’ was thought to be a major asset of the design, embodying many of the Vision statements and the early design concepts.

A series of drawings, models and visuals were presented of the emerging scheme which will constitute the pre-application submission to be made at the end of the year.

The design is progressing through a stage of rigorous testing and analysis of detail options. This process has resulted in 11 options so far, each with various sub-options, which are assessed and analyzed in design workshops with the design team, other members of Duggan Morris Architects and other external consultants including the structural engineer (Elliott Wood) and the environmental engineer (Skelly and Couch).

The option studies have been concerned with the following;

-Location of cores, including means of escape, position of staircases, lifts and circulation areas.
-Size and location of voids and solids, including internal and external terraces.
-Environmental considerations including sunlight and daylight penetration into the spaces and the ability to cross-ventilate them with fresh air.
– Location and number of toilets.
– Accessibility and ease of circulation.
– Variation in sizes of spaces.
– Distribution of the various types of spaces in the building (teaching, office, break-out, exhibition).
-Anticipated typical and maximum occupancy.

Simultaneously, the team have been developing a series of options for the skin and frame of the building and are investigating various methods of testing skin design options.